Omega 3 maščobne kisline

 

Omega 3 maščobne kisline so večkrat nenasičene maščobne kisline, ki spadajo v skupino esencialnih maščobnih kislin. To pomeni, da jih naše telo ne more samo tvoriti v zadostnih količinah in jih zato moramo vanj vnašati s hrano oziroma prehranskimi dopolnili. V skupino omega 3 spadajo tri maščobne kisline, in sicer α-linolenska kislina (ALA), eiokozapentaenojska kislina (EPA) ter dokozaheksaenojska kislina (DHA). Glede na to, da so omega 3 maščobne kisline esencialne, imajo zelo pomembno vlogo za rast in razvoj organizma. Priporočljivo je, da predstavljajo vsaj 1 % celodnevnega energijskega vnosa.

Omega 3 maščobne kisline nas ščitijo pred boleznimi srca in ožilja.

Glavni viri omega 3 maščobnih kislin v hrani so mastne ribe, kot so na primer tuna, skuša, losos, sardine in postrv. Rastlinska hrana eiokozapentaenojske in dokozaheksaenojske kisline ne vsebuje, vsebuje pa α-linolensko kislino, ki se v telesu razgradi na ti dve maščobni kislini. To jo najdemo predvsem v lanenih semenih, chia semenih, špinači, kiviju, brusnicah ter nekaterih drugih živilih. Za osebe, ki ne jedo rib je tako priporočljivo, da vnašajo čim več živil, ki so bogata z α-linolensko kislino.

Omega 3 maščobne kisline imajo številne pozitivne funkcije v našem telesu. Nekatere izmed teh so:

  • omogočajo pravilni razvoj možganov in živčevja,
  • zmanjšujejo nivo »slabega« LDL holesterola in s tem tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj,
  • povečujejo fluidnost celičnih membran in prenos medceličnih signalov,
  • zmanjšajo tvorbo in izločanje vnetnih mediatorjev,
  • ščitijo celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali

Večina izdelkov z omega 3 vsebuje 12% DHA in 18% EPA kislin. Prehranska dopolnila običajno vsebujejo od 300mg omega 3 navzgor, boljše pa je izbirati tiste s 1000mg na kapsulo. Pri nas lahko najdete INN Supplements Omega 3 ter še Quamtraxove izdelke. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja